Inschrijven voor Nieuwsbrief
U bevindt zich hier: Home / Voortgang
                         
Contact
  Logboek

Foto's toegevoegd op: 13-8-2015

11-07-2015

Kitten en bijwerken.
De luikjes konden gekit worden. Op deze afbeeldingen kunt u goed zien wat voor patroon wij hebben gebruikt voor de luikjes. Ook waren er op sommige plekken luchtbelletjes ontstaan en dat hebben we keurig netjes verholpen.
                                                            

10-07-2015

Luikjes klaar voor de kit.
Na het schoonmaken van de luikjes, hebben we er tape op geplakt, waardoor ze klaar zijn voor het rubber.
                                                            

07-07-2015

Bijwerken beschadigde epoxy.
Tekst volgt binnekort.
                                                            

04-07-2015

Laatste mahonie lijfhout.
Het lijfhout was een hele klus om dit mooi met de vorm te laten lopen, maar het is uitstekend gelukt. Met behulp van veel lijmklemmen. Op de laatste afbeelding zijn de luikjes zichtbaar die in de maak zijn. De lijm die wij  gebruikt hebben is de bruislijm van Bison deze lijm is volledig waterbestendig en bestand tegen temperaturen tot 160 graden.
                                                            

02-07-2015

Diploma uitrijking.
Dan was daar eindelijk de dag waar wij al 4 jaar lang naar uitkeken. De diploma uitreiking ging feestelijk van start, ouders, familie en vrienden waren allen aanwezig. Op de EXPO dagen hebben we erg genoten. Het was gelukkig mooi weer en het was erg leuk dat er zoveel mensen naar de school beurs waren gekomen en vol lof waren over ons afstudeerproject.
                                                          
                                                          


29-06-2015

Voorbereidingen voor HMC expo.
Nu konden we verder met het positioneren van de boot. Alleen hadden we nog geen zeil. Dat staat hier wel afgebeeld, want dit was later op de dag wel het geval. Voordat we ons op school moesten melden is een van ons nog even naar “ Den Boer Sails’’ gegaan in Zuid-Beijerland om het zeil op te halen. Het was erg leuk om de boot volledig opgetuigd te zien.
                                                          

19-06-2015

De boot uit de school gehesen.
Dit was echt een spektakel op zich ook echt wel spannend. Doormiddel van een takel en een paar hele brede spanbanden werd de boot naar buiten gehesen.
                                                        

18-06-2015

Laatste hand aan de boot voor de expo.
Het roerbeslag is was ook binnengekomen en heeft Chris prachtig gepolijst, aangezien bijna al ons beslag  ongepolijst  binnenkomt. Ook is speciaal voor de expo de mahonie binnen rand in de epoxy gezet, om het meer op een geheel te laten lijken.
                                                        

09-06-2015

Naar school voor de beoordeling.
Op deze dag zijn we voornamelijk bezig geweest met het transporteren van de boot terug naar boven en het uitpakken van de onderdelen, zoals het opstellen van de bok waar de boot op staat. Al onze spullen, die we in de afgelopen 2 jaar hebben verzameld, zijn netjes gebundeld in een map.
                                                          
                                                          


08-06-2015
Lakken buitenzijde.
Over enkele weken hebben we de HMC Expositie, maar de boot is nog niet geheel af. De onderkant is geschuurd en een paar laklagen zijn aangebracht om het er sprekender uit te laten zien op de expositie.
                                                          

07-06-2015

Afkitten bodem.
Nu de Teakhouten latten vast op de bodemplaat zijn we ook de kuip volledig gaan afkitten, en dat ging zeer voorspoedig. Weer een grote stap dichter bij de voltooiing.
                                                          
                                                          


06-06-2015
Teakhouten latten verlijmen.
Nadat alle latten gezaagd waren konden we alles exact op maat maken. Met name de vertanding was een heleboel werk, maar dat zal zich later terugverdienen door er geweldig uit te zien. Dit alles is verlijmd met Bison Polymax.
                                                        

03-06-2015
Design District 2015.
Wederom hebben wij weer met trots onze boot kunnen showen op het ‘’Design District’’ in Zaandam. Het was weer leuk om mensen te spreken die ons vorig jaar ook gezien hebben. Men kon nu ook zien dat we nu met een volledig dichte boot stonden waar het vakmanschap vanaf straalde.
                                                        
                                                        
                                                        


01-06-2015
Lakwerk grotendeels af.
In grote lijnen is het lakwerk af. Op bepaalde plekken willen we nog wat aanpassen, maar het resultaat tot nog toe is al prachtig.
                                                        

31-05-2015

Uittesten passing van het zwaard.
Het moment was daar, nadat het in de bodem voor de zwaardkast gemaakt was, konden we het zwaard er in laten zakken. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we nog wat aanpassingen moeten verrichten om het goed als draaiend deel te laten functioneren.
                                                          

30-05-2015
Laklagen.
Na de vernislagen hebben we een aantal laklagen aangebracht. Hierdoor is de boot beter beschermd tegen het uv licht van de zon. Ook glanst de boot een heel stuk meer,dit staat erg goed bij de boot.
                                                        

28-05-2015
In de grodvernis.
De Mahonie stootranden zijn in de grondvernis gezet. Deze vernis heeft een vullende werking, waardoor de laatste kleine schuurkrasjes worden opgevuld. Zoals u op de foto’s kunt zien geeft het al op het eerste gezicht een gladdere afwerklaag.
                                                        

28-05-2015
Afsteken en schuren dek.
Enkel nog afsteken een schuren. Bij het kitten hebben we al gezorgd dat we een klein bolletje op de kit bleef staan, wat we heel netjes en strak weg konden steken, zodat we weinig moesten schuren. Dit is voordelig aangezien we een dun dek hebben.
                                                        


22-05-2015

Eindelijk in de kit.
Wat een feest eindelijk kunnen we beginnen met kitten. Al gauw konden we het eindresultaat zien. Dit was een lastige en smerige klus, maar erg leuk om te doen. Weer een echte mijlpaal!
                                                        
                                                        


13-05-2015

Naar school.
De boot gaat sinds tijden weer naar school, omdat de boot beoordeelt moet worden, maar voor dat dat zover is moet er nog eerst nog wat werk aan de boot gebeuren in het bijzijn van de leraren.
                                                        

12-05-2015

Nog wat laatste werkzaamheden voor vervoer naar school.
Voordat de boot op transport kon gaan is de dag/avond ervoor nog hard gewerkt. Zo is de zwaardkast verstevigd, het beslag gemonteerd en ook de maststeunen hebben hun plaats ingenomen, zodat we de mast en de giek onbeschadigd konden vervoeren.
                                                        
                                                        

11-05-2015

Het dek is af.
Op de foto is te zien hoe Chris het vissing stuk overtekend op een stuk teak. Dit stuk is geheel opmaat gemaakt, stukje voor stukje.
                                                        
                                                        

8-05-2015

Het roer en zwaard in de glasvezel.
Het roer en zwaard hebben wij van Okoumé gemaakt en uit verschillende lagen opgebouwd voor de stevigheid. Vanwege de kracht van het water willen we niet dat beide onderdelen gaan vervormen.  Vandaar dat we gekozen hebben voor een glasvezelmat, ook voor de waterbestendigheid. Hierdoor worden ze beiden erg stijf.
                                                          

8-05-2015

Het dek krijgt vorm.
Lat voor lat wordt iedere lat op maat gemaakt tot Chris voorin was, om daarna aan bakboord zijde weer door te gaan met het spiegelbeeld van het dek
.
                                                        

7-05-2015

Het roer.
Het maken van het roer ging bijna exact op dezelfde manier als hoe het zwaard gemaakt is. Maar het grootte verschil is dat we aan de bovenzijde van het roer dikte wilde hebben om onze helmstok goed stevig te kunnen monteren. Bij het roer hebben we 6 delen Mahonie fineer plakjes geplakt, evenwijdig, zoals u op de foto kunt zien.
                                                        

6-05-2015

Beginnen aan het dek.
Het leggen van het dek begint erg goed. Wellenswaar latje voor latje en om alles te positioneren hebben we allemaal klosjes gemaakt met een dikte van 5mm, dit werkte erg goed. We moesten de klosjes wel snel weer verwijderen, anders bleven deze vast zitten. Later konden we met een dunne beitel het overige epoxy lijm verwijderen.
                                                        

4-05-2015

Het dek tekenen.
Samen met de mensen van Gilles Botenbouw is de vorm van het dek bepaald. Dit om het er zo professioneel en klassiek mogelijk uit te laten zien.
                                                        

1-05-2015

Binnenranden en spiegel super glad.
Door meerdere keren te schuren en te vullen en goed in de vernis te zetten hebben we een mooi resultaat weten te behalen.
                                                          

30-04-2015

Stootlatten af, en prachtig!
Tekst volgt binnekort.
                                                        
                                                        


27-04-2015

Beginnen met het zwaard.
Tekst volgt binnekort.
                                                        

23-04-2015

Eerste stootlat.
Tekst volgt binnekort.
                                                        
                                                        


20-04-2015

Laatste onevenheden wegwerken.
In de overgangs ronding van de kuip moest nog wat plekjes en bobbeltjes weggeschuurd worden. Nadat het schuurwerk klaar was, is met epoxyhars en een klein kwastje alles netjes bijgewerkt. Het resultaat is verbluffend
                                                        

17-04-2015

Mahonie luikjes.
De binnenrand van het platte gedeelte van de kuip is nagenoeg klaar. Daarna hebben we een paar mooie inspectieluikjes gemaakt met mahoniehouten afwerk randjes wat een erg mooi en elegant uiterlijk geeft en perfect past bij het geheel.
                                                         

10-04-2015

Definitief plaatsten dekdelen.
Zoals u kunt zien op de eerste foto hebben wij eerst mahoniehouten klosjes gemonteerd om vervolgens de dekplaten te kunnen lijmen en schroeven op de boot, wegens dat het niet meer geklemd kan worden. Het lijmen is zeer goed gelukt, alles zit stevig en vlak in elkaar.
                                                        
                                                        

08-04-2015

En weer door met bouwen.
Momenteel zijn we aan verschillende onderdelen bezig om te plaatsen en te bevestigen. Ook hebben we al afgetekend in welke vorm het teakhouten dek zal gaan lopen.
                                                        

26-03-2015

Carrières aan zee  Denhelder 2015 .
Dit was weer een erg leuke dag op Carrières aan Zee.
We hebben weer veel bekijks getrokken op deze beurs.

Dit was over het algemeen een beurs om scholieren van verschillende VMBO/HAVO scholen te enthousiasmeren voor de maritieme sector en daar hoort natuurlijk onze boot bij!     

.
                                    

21-03-2015

De rest van de mahonie dekranden.
Op een eerdere afbeelding hebt u al kunnen zien dat zijn we begonnen aan de mahonie dek rand. We zijn nu weer verder gegaan aan een andere mahonie deel, want die bestaan uit meerdere delen.
                                                                        

10-03-2015

Hiswa 2015.
Terugkijkend op de HISWA 2015 was dat wat ons betreft eveneens als vorig jaar een superspektakel!
We hebben op de beurs erg veel bekijks getrokken met onze boot. Het was erg leuk om te horen van mensen, die ons vorig jaar hebben zien bouwen en nog maar moesten afwachten hoe het project zich zou ontwikkelen, dat ze erg te spreken waren over onze vorderingen. We hebben ook van anderen goede reacties mogen ontvangen.


Als u de eerdere afbeeldingen bekijkt en deze vergelijkt met de foto’s die bij dit stuk tekst staat ziet u dat de definitieve verstaging erop zit. De verstaging is aangeleverd op de HISWA door ‘’De Schieman’’.

                                                        

09-03-2015

Naar 'De Schieman'.
Op deze prachtige dag hebben we de boot uit de werkplaats meegenomen naar de werkplaats van ‘’De Schieman’’ in Den helder. Bij hen voor de deur hebben we de boot voorzien van de tijdelijke verstaging, zodat we de mast rechtovereind hebben kunnen zetten op de HISWA 2015. Gelukkig hadden ze nog een gaatje vrijgemaakt om ons tussen de bedrijven door toch weer een mooie dienst te kunnen bewijzen!
                                                        

08-03-2015

Het beslag bevestigd.
Het was relatief eenvoudig te bepalen waar het beslag bevestigd moest worden. Er was maar één plek, welke gedefinieerd op de schets stond, waar we `de lummel` moesten plaatsen. Verder hebben we alles zelf kunnen bepalen.
                                                                  

07-03-2015

Het voordek gereed.
Aan de voorzijde van de boot kunt u zien hoe wij bezig zijn geweest met het monteren van de mahonie randen. Wij vinden dit zelf erg fraai staan. Hierin zal het teakhouten dek komen te liggen.

Belangrijk was, dat alles uiteraard prachtig aansloot en natuurlijk goed geklemd werd.

                                                                  

06-03-2015

De ondersteuning van de mast.
Niet alleen de mastvoet en het neusbeslag, maar ook hebben ze bij ‘’De Haas RVS’’ steuntjes voor ons gemaakt, zodat we de mast en de giek goed kunnen vervoeren. Het voordeel hiervan is dat we het niet plat op de boot hoeven te leggen maar iets erboven netjes in een gootje. Zo kunnen we mogelijke beschadigingen voorkomen.
                                                                  

03-05-2015

De rest van het beslag.
Leuk om te kunnen melden is dat, zowel het al op maat gemaakte beslag, als het mastbeslag, de roeidollen, kikkers etc. is geleverd door: Scheepswinkel Van Meer, De Schieman en De Haas RVS. De passing van het mastvoet beslag is subliem!  
                                                                  

03-03-2015

Speciale aanpassingen aan het beslag.
Met een speciale graveer machine hebben we het hart van een aantal onderdelen uit gefreesd. Hierdoor past al het beslag op onze unieke mast en giek.
                                                                  

21-02-2015

Laatste mahonie lat.
Zoals u kunt zien vormen alle latten samen een prachtig geheel. Nu moet het enkel nog geschuurd worden.
                                                                  

18-02-2015
Naar de Haas RVS in Friesland.
We hebben de boot op de trailer gezet en zijn naar Friesland gereden, zodat de Haas RVS ons neusbeslag en de mastvoet van messing kon gaan maken. Wij zijn erg blij met het eindresultaat echt een stukje vakwerk!
                                                                 

17-02-2015
Derde mahonie lat voor de ronding.
In de spanten zit een ronding aan de bovenkant, deze ronding hebben we bedekt met hol en bol geschaafde mahoniehouten latten. De latten hebben we verlijmd met epoxy. De klem methodiek was erg lastig om uit te voeren.
                                                              

11-02-2015

Het fineer in de epoxy.
Zoals u kunt zien is het voordekje ook al geheel in vorm en op ongeveer de aangegeven plaatsen zal het beslag uiteindelijk bevestigd gaan worden.
                                                    

04-02-2015
Fineer geplakt aan SB zijde.
Nadat het vrijboord definitief gemonteerd is., hebben we zowel het fineer en als de plaat, die dient als vrijboord ingesmeerd met Bison tix contactlijm. We hebben voor Bison tix gekozen, omdat het makkelijk aan te brengen is.
                                                                                

31-01-2015
Mal maken voor het fineer.
Het gangboord hebben we overgetrokken op het papier en de uitsparingen overgenomen op  het papier. Later hebben we de papier mal weer overgetrokken op het Mahonie fineer.
                                                   

30-01-2015
De gangboorden vast in de boot.
Om de gangboorden mooi pas in de boot te maken hebben we eerst een mal gemaakt om alle spanten heen en daarna overgezet op plaat, die we in de vorm hebben gezaagd. Later de kepen over gezet, uitgezaagd en na een paar keer passen en beetje bij beetje aanpassen. Mag het resultaat er wezen.
                                                                                

28-01-2015

Beginnen met impregneren onderdelen.
De dekdelen sluiten mooi naadloos op elkaar aan. We hebben vervolgens alle delen uit de boot gehaald en aan weerszijde voorzien van een epoxy impregneer laag. Dit is altijd goed om te doen om alles zo waterbestendig mogelijk te maken en om straks een goede ondergrond te creëren waar het Teak op verlijmd zal worden. Het vrijboord hebben we aan één kant geïmpregneerd, omdat er aan de andere kant het Mahonie geplakt zal worden met ‘’Bison Tix contactlijm’'

Dit, omdat het niet alleen supersterk is, maar het voordeel is ook dat deze lijm makkelijk uitsmeerbaar is, niet druipt en daarom ook zeer geschikt is voor onze horizontale delen

                                                                                

24-01-2015
Mahonie voor in de ronding.
Zoals u op de foto's zag is bijna alles voor het dek op maat gemaakt, enkel de ronding van de spanten moeten nog dicht gemaakt worden. Dit doen wij door gebruik te maken van dunne hol en bol geschaafde latten. Dezelfde manier als we bij de romp hebben toegepast. Ook het vrijboord wordt voorzien van Mahonie-fineer, waarvan het de bedoeling is om het mooi te laten contrasteren. Het Mahonie-fineer hebben we bij de 'Amsterdamse Fijnhout' uitgezocht, ze hebben daar heel mooie boeken-fineer liggen in diverse maken. Wij hebben zelf gekozen voor 0,5 millimeter dun kwartiers Mahonie.
                                                                         
22-01-2015
Het dek krijgt vorm.
Zoals u kunt zien is het voordekje ook al geheel in vorm en op ongeveer de aangegeven plaatsen zal het beslag uiteindelijk bevestigd gaan worden.
                                                                    

19-01-2015
Binnenkant op maat.
Nadat dat gedaan was hebben we de rest van de dekdelen erin gelegd en het past perfect.
                                                                       

16-01-2015

Eerste dekdelen er in.
Nu de complete romp van de boot in vergevorderd stadium is hebben we de boot om gedraaid en waar nodig verstevigingen aangebracht ter ondersteuning van het dek. Daarna hebben we het vrijboord van de boot ingemeten en door gebruik te maken van mallen de 2 delen uitgezaagd en pas gemaakt. Dit was erg veel werk, omdat het dubbel schuin is, zowel aan de bovenkant als op de zijkant.
                                  

14-01-2015

De boot, strakker dan ooit!
Het aan brengen van de laatste laag epoxy is erg goed verlopen, zoals u ziet op de foto’s. De boot glanst er werkelijk over het is een prachtig gezicht! De epoxy was ook op de perfecte tempratuur om verwerkt te worden.
                               

12-01-2015

Opschuren voor de laatse laat epoxy.
Na het leggen van het glasvezel, hebben we de boot helemaal  geïnspecteerd op de plekken waar  eventuele luchtbelletjes en andere oneven heden hebben we iets extra geschuurd. Toen de boot helemaal weer strak en egaal was konden we met het opzetten van de laatste laag beginnen.
                                                                         
9-01-2015

Boot in de glasvezel
Het glasvezel aanbrengen is erg goed verlopen. Als eerste hebben één vierkante meter ingesmeerd met impregneerhars om vervolgens de mat geleidelijk aan op de boot te leggen om daarna met een speciale roller het glasvezel goed op de huid van de boot aan te drukken ter voorkoming van luchtbellen die onder de mat kunnen ontstaan. Als finishing touch hebben we er scheurdoek overheen gelegd, wat ons erg veel schuurwerk heeft gescheeld, omdat dit doek een zorgt, dat er geen vettig laag achter laat. 
                                        
                                        

8-01-2015

De mast is af, Ophalen mast bij Ventis.
We hebben de mast als volgt rond gemaakt: Eerst hebben we van het 4-kant naar een 8-kant en later een 16-kant geschaafd. Dit is de manier om het geheel zeer accuraat te krijgen, zeker over een lengte van 5500mm of langer. Om onze mast zo licht mogelijk te maken hebben we hem niet alleen zo dun als mogelijk gehouden, maar ook aan de binnenzijde een holte erin gemaakt om gewicht te besparen en om de spanning uit het hout te halen.
We hebben de mast ook verjongd en in de top hebben we een wieltje in de mast gemonteerd, een zo genoemde ‘’losse schijf’’. Onze Giek, daarentegen, is wel recht en rond. We hebben hem rond kunnen frezen door gebruik te maken van de stationeerfrees.
                                                       

30-12-2014

Het eerste beslag is binnen.
Er moest nog wat gelakt en gepolijst worden, maar hier is het.
                                          

29-12-2014

Weer volledig opschuren en laatste plekjes bijwerken
Voordat de boot aan de glasvezelmat moet gaan geloven moest de boot eerst volledig opgeschuurd  en de laatste resteerde plekjes bijgewerkt worden.  We hebben de eerder opgezette epoxylaag volledig geschuurd, zodat de glasvezelmat een goede aanhechting krijgt.
                                                                         


  Klik Hier voor meer foto's