Inschrijven voor Nieuwsbrief
You are here: Home / Progress
                    
Photos
  Log

For the most recent log, go to the dutch section. Were sorry that we dont got it all translated.

10-03-2014

Cleanup Hiswa stand
Na After five great days at the Hiswa w
e unfortunately, had to clean up the stand.
The boat has been transported to a workshop, where it will be finished.
We would like to thank everyone who has made it possible that we were standing here at the Hiswa 2014.

                                           
 


Sorry for the missing translations, we will soon fix this.

9-03-2014

Laatste dag  van de Hiswa 2014
Op de 5e en laatste dag, zijn we nog flink opgeschoten met het opbouwen van de huid. Ook hebben we de gister verlijmde blokken Red-Cedar met de hand en een strooklat, volledig in vorm geschaafd.
We zijn helaas niet zo ver gekomen als gehoopt met het opbouwen van de huid, maar we hebben alsnog een grote prestatie geleverd die zeer gewaardeerd werd door alle Hiswa bezoekers.
Ons doel, aandacht trekken voor zowel ons project als voor het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam is gelukt! 
                        
 


8-03-2014

Dag 4 van de Hiswa
Op de vierde dag wordt duidelijk dat we de boot niet meer tijdens de Hiswa om kunnen draaien.
We willen toch voor de perfectie gaan boven snelheid. Deze dag hebben we weer een heel aantal huidlatten op de boot gelijmd. Ook hebben we de punt van de boot verstevigt met twee verlijmde blokken massief Red-Cedar.
Hier kunnen we de laatste latten naar de onderkant van de boot toe vast lijmen.
                        
 


7-03-2014

Dag 3 van de Hiswa
Op de derde dag van de Hiswa hebben we de eerste huidlatten gemonteerd. Dit is de kroon op het werk van de afgelopen dagen op de Hiswa. Aan beide kanten bouwen we de latten gelijk op, waardoor de boot niet krom gaat trekken. Op het einde van de dag zaten er 18 huidlatten op.
                                                         
 


6-03-2014
Dag 2 van de Hiswa
Op de tweede dag hebben we de eerste latten op de boot gelijmd. Deze waren zeer lastig te buigen.
Daarna hebben we de eerste  stringers op de boot gemonteerd. Ook hebben we grote delen geimpregneerd met epoxy hars van BAC Amsterdam om de boot water afdichtend te maken.
                                                                            

 


5-03-2014
Een geslaagde eerste bouwdag op de Hiswa
Op de eerste dag hebben we de kiel en het bouwbed opgesteld, de kiel en de spanten voorgestreken met impregneerhars daarna de epoxy-lijm aangebracht om vervolgens alle losse spanten met de kiel te kunnen verlijmen. Tijdens de werkzaamheden hebben we veel enthousiaste reacties gekregen van HISWA bezoekers en exposanten. We liggen op schema en kunnen daarom spreken van een geslaagde eerste dag!
     

 


20-02-2014
Maken van midzaadhout en opstellen van de spanten
Als aller eerst zij we begonnen met de versteviginen aan te brengen op de kiel op de plek waar de mast komt te staan. Daarna zijn we begonnen met het maken van het knietje aan de achterkant van teakhout wat later aan de spiegel vast gezet zal worden. De zwaardkast hebben we ook meteen kunnen verlijmen. Nu alles verlijmd is, hebben we de spanten tussen de kiel opgesteld, dit alles is goed verlopen.
                                                                            


 


19-02-2014
Een dag vol leveringen
De dag begon met de levering door de Amsterdamsche Fijnhouthandel van het Red-Cedar. Deze hebben we voor een groot deel direct kunnen zagen in de machinale ruimte van de school.
Hierna zijn we naar Bouwmeester Advanced Composites in Amsterdam gegaan om de benodigde epoxy's (lijm) en de daarbij horende accessoires te halen.
Toen we terug op school waren zijn de lijmtangen die door BHV - 4 - You gesponsord zijn aangekomen. Hier hebben we gelijk gebruik van gemaakt doormiddel van het lijmen van onderdelen voor het midzaadhout.
We hebben de dag afgesloten met het in de glasvezel zetten van de zwaardkast, omdat we het midzaadhout morgen in elkaar willen gaan lijmen.
                                                                            
                                                                            


 


13-02-2014
Afmaken van het bouwbed
Nu alle frames met elkaar waren verbonden konden we beginnen met het schuine gedeelte aan de vookant van het bouwbed om daarna de middenlat waar de kiel op komt te rusten. De middenlat moet heel accuraat in het bouwbed worden gemonteerd omdat vanuit hier de hele boot uitgestrookt zal worden.
                                                                            

 


6-02-2014
Beginnen aan het bouwbed
We hadden even eens als dag bouwdag 1, van te voren al een dag planning gemaakt, zodat we beide exact wisten wat er moest gebeuren. We zijn als eerste begonnen met het uitzoeken en op volgorde leggen van het bouwbed, nadat we alles juist hadden gepositioneerd en gemarkeerd, hebben we ons bezig gehouden met het in elkaar zetten van de vier hoofd frames, zoals op afbeelding 2 en 3 te zien zijn. Als allerlaatste hebben wij alle losse onderdelen aan elkaar verbonden om u en ons zelf een beeld te geven.
                                                         
 

5-02-2014
De eerste bouwdag
Onze eerste bouwdag verliep vrij soepel. We zijn de dag begonnen met het maken van een dag planning. Als aller eerst hebben wij de spanten  op volgorde uit gesorteerd. Daarna hebben we onze 1:1 tekening erbij gepakt om nog een aantal spanten te controleren.

Ons midsaadhout bestaat uit twee delen.  Doormiddel van lijmtangen hebben we de verschillende delen aan elkaar geklemd. De spanten hebben we daarna in het midsaathout bevestigen. Dit vonden wij erg leuk om te doen aangezien we nu toch een redelijk beeld kregen van de volwaardige lengte en breedte van de boot.

                        
 


30-01-2014

Frezen van spanten en wegbrengen
Nadat, we ons bezig hebben gehouden met het ophalen en inladen van de materialen hadden wij de volgende dag een afspraak gemaakt met ‘’Pi modelling’’ dit bedrijf beschikt over een CNC frees, dit is een computergestuurde frees, waarmee we onze spanten hebben laten uit frezen.
Eenmaal uitgefreesd ging wij op weg naar onze school om vervolgens daar al onze materialen uit te stallen op de toe gewezen plaats waar wij alle onze verzamelde onderdelen in elkaar kunnen gaan zetten.
                                    
                                    
 

29-01-2014
Ophalen materialen
We hebben ons op deze dag bezig gehouden met het ophalen van het balkhout voor het bouwbed bij de houthandel, dit werd medemogelijk gemaakt door ‘’Capaz Interieurs’’ eveneens hebben wij onze Bruynzeel multiplex platen opgehaald bij ‘’jachtbouw Vels’’, nadat we al ons materiaal bij elkaar hadden verzamelt, zijn we later op de middag naar de werkplaats van ‘’Gilles botenbouw’’ gegaan om het balkhout te verzagen, zodat we het op school alles prefab in elkaar kunnen zetten.  
                                                                                        

 


27-01-2014
Realisatie website
Nu het project vorm begint te krijgen hebben we ook een website gebouwd waarop de sponsoren goed te zien zijn, maar vooral een plek gecreëerd waarmee iedereen op de hoogte gehouden kan worden van dit project.
Ook staat er goed te lezen waarom we dit project doen, met een stukje geschiedenis erbij.
 
 

12-1-2014
Het maken van de stuklijsten
Als we het hebben over de stuklijsten hebben, dan heb we het vooral over de kostenberekening, materiaalstaat, gereedschap lijst, maar ook de indeling van de spanten op de platen voor het CNC uitfrezen.
Hiermee kunnen we een voor en na calculatie maken, om te bekijken of we alles goed berekend hebben.

                                                                                                           
 

2-1-2014
Het digitaliseren van het bouwbed
Nadat de gehele boot is gedigitaliseerd was, konden we beginnen aan het bouwframe waar de boot op gebouwd zal gaan worden. Na een aantal constructieve schetsen konden we het vrij makkelijk verwerken op het computerprogramma ‘’Ironcad’’, daar hebben we het, zowel in 2D, als in 3D getekend.
                                                                                                           
 


16-12-2013
Financiering van de boot  
Wij als leerlingen hebben weleens waar de opdracht gekregen om onze eigen boot te gaan bouwen op het HMC, maar de kosten van de materialen worden niet door de school vergoed.
Vandaar, dat we het over een andere boeg hebben gegooid.
Toen wij te horen kregen, dat wij op de HISWA staan. Dit is niet alleen promotie voor ons zelf, maar ook voor bedrijven. Wij zijn lang meerdere bedrijven langs geweest om ons project te presenten, daaruit bleek dat verschillende bedrijven er wel interesse in hadden  en daadwerkelijk in de vorm diensten en van materiaal hebben gesponsord. We hebben het Teakhout opgehaald bij ‘’MARRON Jachtbouw’’ voor het maken van een ons teak dek.
Alle verdere onderdelen, werken verder uitgewerkt in de computer.


 


21-11-2013
Het Digitaliseren van de boot
Nadat we het lijnplan en de Table of Offset compleet hadden, hebben we door middel van de computer programma’s ‘Autocad’ en ‘Multi-surf’ de boot in de computer getekend. Het mooie van het Multi-surf is dat je, zowel in 2D, als in 3D kunt tekenen, waardoor we de boot van meerdere aanzichten kunnen bekijken. Nadat we het digitaal uitstroken van de boot klaar hadden, hebben we die vergeleken met ons eerder gemaakte lijnenplan op de spantenvloer, en daaruit bleek dat de uitgestrokte tekening op de computer al onze schoonheidsfoutjes  tot op de 10e millimeter nauwkeurig had gecorrigeerd.
                                                                                                     
 

07-11-2013
Het half-model
We hebben voor ons half-model de houtsoort Abachi gebruikt, omdat het een zachte houtsoort is en niet uitsplinterd. Veel Abachi wordt gebruikt voor doeleinden waar een lichte, gemakkelijk te bewerken houtsoort vereist is, en waar geen eisen aan duurzaamheid of sterkte worden gesteld. In de modelmakerij wordt het ook veel toegepast.
                                                                 

 


24-09-2013
De beginfase
We hebben ons gebogen over het realiseren van het lijnenplan. Deze hebben we met de hand getekend op de spantenvloer. Dit, omdat er geen lijnenplan beschikbaar was. In deze tijd hebben we ook nog een testmodel van de romp gemaakt om te kunnen zien of de klem- en schuurtechniek goed werken.